YVES VELTER       WHERE THE FORGOTTEN IS STORED

6/4/19 -5/5/19

Vergeten licht - 2017 acryl/ inkt/pigment/potlood/spiegel/ glas op canvas 180 x140 cm

Inleiding

Annelies A.A. Vanbelle

van 6 april tot 5 mei 2019

zaterdag en zondag van 14u tot 18u

 Opening in aanwezigheid van de kunstenaar

Zaterdag 6 april van 14u tot 19u

Inleiding door Annelies A.A. Vanbelle om 17 uur

Waar bewaart ons geheugen onze herinneringen, kan het menselijke brein eindeloos alle herinneringen bewaren? Elke mens blijkt immers een onthutsende capaciteit aan opslag te hebben, een harde schijf die oneindig gevuld lijkt te kunnen worden, met wat onthouden wordt en wat we aan het vergeten zijn. En dit schijnbaar uitgewiste stuk geheugen heeft invloed op onze vaardigheden, gewoontes en gedragingen.

Kunstenaar Yves Velter geeft beeld aan wat we juist veronachtzamen en wat dat doet met een mens. Hij bundelt onderwerpen waar we bewust geen aandacht aan lijken te willen schenken in het dagelijkse leven, thema’s die in de periferie van ons denken en voelen aanwezig zijn. In zijn oeuvre toont hij nét de invloed hiervan op onze stemming, persoonlijkheid en geheugen. In deze tentoonstelling brengt hij de verschillende codes samen die beeld geven aan zijn fascinatie voor de impact van die onzichtbare aanwezigheid van het vergetene.

Hoewel de personages in zijn schilderijen en sculpturale installaties weinig context of identiteit meekrijgen, bevatten ze telkens een materiaal met een symbolische waarde en een verhaal, zoals gaatjeskarton, spiegels, brieven of foto’s. De kunstenaar spreekt van een ‘beeldend alfabet’. Deze beeldelementen geven vorm aan vragen en antwoorden, angsten of verlangens. Een instap in een wereld van symbool, poëzie en ratio tegelijkertijd. In alle stilte is de impact van wat verborgen is, bijzonder groot.

 • The stage phase IV - 2018 acryl/ inkt/pigment/potlood/hardboard op canvas 80 x100 cm
 • The discipline of virtue - handleiding - 2016  acryl/ inkt/pigment/kopie van brief Trees/ potlood/hardboard op canvas 180 x130 cm
 • Huis van de Andere - 2016 acryl/ inkt/pigment/potlood/glas/copie van brief Trees op canvas 200 x 200 cm
 • Interaction phase IX - 2018 acryl/ inkt/pigment/potlood op canvas 110 x140 cm
 • De andere ik - 2015 acryl/ inkt/pigment/potlood/hardboard op canvas 140 x110 cm