Vanuit een passie voor kunst en een liefde voor Brugge, openden Kristoff Tillieu en Lieve De Cuyper Black Swan Gallery in 2017. Het doel is kunstenaars een forum bieden om in contact te treden met kunstliefhebbers en dat in een ongedwongen sfeer. Zowel gevestigde als jonge kunstenaars, nationale als internationale, komen aan bod in gecureerde solo- of groepstentoonstellingen.

huidige tentoonstelling / komende tentoonstelling

Info

Black Swan Gallery mag voor Kristoff Tillieu en Lieve De Cuyper niet de zoveelste verkoopplaats van kunstwerken zijn. De initiatiefnemers nemen de vrijheid om kunstenaars, zowel jong als gevestigd, te tonen waar ze inhoudelijk in geloven en die het verdienen om een (nog) ruimer publiek aan te spreken. Zij bieden gastcuratoren de gelegenheid om los van commerciële uitgangspunten een tentoonstelling samen te stellen die een persoonlijk visitekaartje kan vormen. De aanpak garandeert de bezoeker een ruime en frisse visie op wat er beweegt in de hedendaagse kunstscene.

De locatie op de Langerei 24 in Brugge straalt een specifieke sfeer uit. In een huiselijk labyrint vinden de werken hun plaats en bij groepstentoonstellingen bekomt elkeen zijn eigen ruimtelijke afbakening. De setting nodigt mensen uit om een dialoog met de werken aan te gaan in een één-op-één relatie.

In het mooie Brugge dat terecht zijn historische context naar voor brengt, is de laatste jaren onder impuls van private acties en publieke initiatieven vanuit Musea Brugge, Brugge Plus en het Cultuurcentrum De Bond en ook via de Triënnale, de belangstelling voor hedendaagse kunst toegenomen. In de stad zijn een aantal kunstgalerijen actief. Black Swan Gallery ambieert om met een kwaliteitsvol alternatief programma het bestaande aanbod te verruimen en een leemte in te vullen. Het is niet de bedoeling om de toevallige passant of toerist aan te trekken maar om kunstliefhebbers een nieuw adres aan te bieden.

De naamgeving Black Swan Gallery verwijst naar de commotie enkele jaren geleden naar aanleiding van de aanwezigheid van een zwarte zwaan op de Brugse reien. Daar waar sommigen de diversiteit op prijs stelden vonden anderen dat de zwarte zwaan geen plaats had op de reien. Black Swan Gallery wil zijn naam eer aandoen door het net iets anders aan te pakken dan het gevestigde aanbod. Het initiatief stoelt op de overtuiging dat de regio rijp is, er een latente noodzaak is en dat er dus een ruime belangstelling gewekt kan worden.

Naast de vooropgestelde thematische rode draad ‘de mens’, worden er hedendaagse kunstenaars geprogrammeerd waar de initiatiefnemers ten volle achter staan. Zij hebben elk op hun manier een interessant parcours afgelegd, ze hebben een hoge en stabiele kwaliteit in hun werk bewezen en ze beschikken nog over een groeimarge. Niettemin worden ook mogelijkheden geboden aan ‘jonge wolven’ en enkele ‘grijze vossen’. Het grootste deel van hen leeft en werkt in België maar het is ook de bedoeling om af en toe buitenlandse kunstenaars naar voor te brengen. De kunstgalerie heeft niet de ambitie om als ‘moedergalerie’ van kunstenaars te fungeren. Dit om zich vrij te kunnen opstellen inzake programmering en om kunstenaars vrij alle mogelijkheden te laten nastreven. Het uitbouwen van goede en duurzame relaties met andere galeries in binnen- en buitenland vormt bijgevolg een belangrijk aspect van de werking.

Black Swan Gallery presenteert 2 keer per jaar een tentoonstellingsprogramma, 1 in het voorjaar en 1 in het najaar. De galerie is tijdens de tentoonstelling 5 weekends open op zaterdag- en zondagnamiddag of op afspraak.